Tesla X venstre foran - Montering av luftfjæring 2016-2021 modeller

22.06.2022
Har du spørsmål eller tips? Bare gi oss et ord på post@teslasuspension.com 

INTRODUKSJON

Blogginnlegget er hovedsakelig basert på Tesla Service Manual for utskiftning av luftfjæring for Model X. Det dekker luftfjæringstype standard i kjøretøy produsert frem til april 2019, og adaptive versjonen etter det. Det er noe forskjellig installasjon på høyre side (se blogginnlegg 31.05.2022). Store deler av manualen følges, bortsett fra rekkefølge og prosedyrer for å trykkavlaste luftfjæren.

ANSVARSFRASKRIVELSE

Vær forsiktig så du ikke starter arbeidet uten å ha de nødvendige ferdigheter og kunnskaper. Teslasuspension.com er ikke ansvarlig på noen måte for dine handlinger i denne forbindelse. Hvis du synes trinnene nedenfor er vanskelige, anbefaler vi at du ikke starter. Selvsagt kan du fortsatt kjøpe våre Vigor® luftfjærer, få en avtale med et verksted, og få dem til å utføre installasjonen. Se oversikt over verksteder tidligere kunder har brukt her.

Hvis du etter å ha vurdert dette, likevel går i gang, husk å sette luftfjæring i Service-modus på skjermmenyen med demperne helst i normal/standard høyde. Anvend hjulstoppere og støttebukk for å sikre bilen mot frirulling og fall. Følg ellers alltid standard sikkerhetsinstruksjoner for heving og arbeid på en bil

TESLA PARTS CATALOG NUMMER

Tesla Parts Catalog nummer for er:

1027361 som hovednummer, fulgt av varianter av 25E, 00G. Den passer både venstre og høyre side, årsmodell fra 2016 til 2019/20, med luftfjæringstype standard. 

1027061-00-D (eller 00-C) venstre side. For Tesla X Raven varianten, som kom i 2019 med adaptiv type luftfjæring.


Vi anbefaler også å ta en kikk på Facebook gruppa Tesla Model X Norge. Noter at du må være medlem. Søk bare på "demperne" i gruppen, så kommer det også opp noen fine videoer for montering av standard typen.

https://www.facebook.com/groups/898522180175929/

Du kan eventuelt også ta en kikk på denne norske DIY videoen, som viser installasjon av standard type luftfjær på en facelift Tesla S modell. Selv om tilkomsten til dempertårnet er annerledes på S enn X, er videoen særlig nyttig mht. (1) hvordan feste nye luftnippel på trykkslange og (2) hvordan montere gaffel og selve demper på bilen separat. Nå tyder tilbakemeldinger fra X eiere, at de ikke har samme problem med å installere gaffel/demper som S folka. Det er noe bedre plass. Men likevel greit å vite om muligheten. Skru på teksting via innstillingsikonet nederst, mye ekstra der.DEL 1 DEMONTERING

 • Et av de første punktene i Tesla Service Manual, er å trykkavlaste luftfjæren ved å koble en toolbox/laptop til bilen. Åpenbart, bortsett fra Tesla selv, og noen private verksteder, må vi i vårt tilfelle gjøre det manuelt, eller bare la det være.  

 • Fjern bakre midtdeksel. Skru løs og ta ut frunken for bedre tilgjengelighet (x20 skruer som illustrert i bildeserien overfor).

 • Demonter hjulbueforingen etter behov. Det er fullt mulig å ta ut demperen uten at innerskjermen løsnes, men bedre plass blir det selvsagt om den fjernes.

 • For å få tilgang til toppen av luftfjæren, løsne først klipsene som fester 12V-koblingen til baksiden av sikringsboks braketten.
 • Løsne skruene som fester sikringsboks braketten til chassiet (moment 7Nm).

 • Trekk sikringsboksen forsiktig fremover for å få tilgang til toppen av luftfjæren. 
 • Bruk en vanlig fastnøkkel (evt. en 'crowfoot' forlenger) for å løsne luftledningens beslag (dvs. mutter og spennhylse), festet til luftfjæren (10mm, moment 2Nm). 
 • Luft slippes ut fra belgen og demperen blir lettere å jobbe med/kan presses sammen.

 • Løsne mutterne som fester luftfjærmodulen til chassiet (13mm, moment 39Nm). 

 • Bilde 1: Fjern skrue som fester bremseledningsbraketten til luftfjæren (moment 7Nm). Bilde 2: Fort gjort med bits og skralle.

 • Løsne speedometer sensor fra festene.  
 • På den adaptive luftfjæringstypen, kreves det ytterligere litt innsats. Se bildeserie.

 • Fjern bolten som fester luftfjæren til nedre bærearm (bilde 1, 21mm, moment 140Nm).
 • Bolten kan være under litt trykk, så bruk kombinasjonshammer og dor, eller passende verktøy, for å få den ut.
 • Press luftfjærmodulen sammen med litt kraft, og løs den fra nedre armen og ta den ut.

 • Mange vil på dette siste punkt støte på problemer. Særlig hvis du står i garasjen og kun er jekket opp på èn side. Gaffelbeinet vil ikke komme over armen (se bilde 2 over). Det vil hjelpe litt å få begge sider jekket opp. Antagelig er også det å ha luftfjæring på 'lav', med minst mulig trykk i demperen, en god ting.
 • Tilbakemeldinger fra Tesla-eiere, tyder likevel på at det ennå kan være utfordrende med for mye luft/trykk i belgen, som presser støtdemper nedover. Du kan da, for eksempel, sette en slik type støttebukk under den tykke NAV delen av bremseskiva (annen type bukk, gjerne under nedre bærearm, skal også fungere/bruk beskyttelse). Senk så jekken svært forsiktig, for å dekomprimere luftbelgen. Fest på dette tidspunkt gjerne nye ventil m/plastplugg på gamlefeste oppe. Det hindrer luft å komme inn igjen i belgen. Deretter, heis jekken igjen. Nå er luftfjæren skikkelig komprimert, og avstanden mellom demperfeste i toppen og forstillingen stor nok, til at du relativt enkelt skal kunne frigjøre gaffelbein fra bærearm.
 • Generelt, er du for hardhendt med forstilling for å trekke ut demper, kan dette få høydesensorer ut av kalibrering. Dette gjelder også hvis du jekker ned uvørent for å komprimere demperen som nevnt overfor. Da må du i tilfelle inn på Tesla for justering.
 • Et alternativ som noen foretrekker, er å løsne selve bærearm, men kun på hjulsiden (slipper da hjulstillingskontroll i etterkant). Gaffelbein/demperfeste skal komme lett ut når arm åpen i ene enden. Et annet tips er å bruke jekkestropp for å trekke sammen demperen.  Men stram ikke for hardt tenker du på rehab. av demper. I verste fall ødlegges den ved forskyvning av belgens posisjon i forhold til støtdemper (og den er helt umulig å få på plass igjen). Generelt kan også stabilisatorstaget løsnes for å få mer rom. Men uansett, alt dette er mye ekstra arbeid. Som du i stor grad slipper unna med, får du trykkavlastet og komprimert gamle demperen skikkelig fra start.

 • Tesla Service Manual anbefaler også å fjerne bolten (moment 60Nm, bildet nedenfor) som fester øvre kontrollarm. Våre erfaringer tilsier at dette ikke skal være nødvendig. I tillegg til ekstra arbeid, kan det også forstyrre høydejusteringsmekanisme / sensor. Hvis du likevel løsner armen, husk mulig hjulstillingssjekk i etterkant. 


DEL 2 INSTALLASJON

 • Har du kjøpt demper uten nedre gaffelbein, eller fått et løst med, må du først få dette montert. Som oftest får du gaffelbeinet på plass og vridd i riktig posisjon, med enkel håndkraft: se video 1 nedenfor (fra Vigor® fabrikant).
 • Men i noen tilfeller må gaffelbeinet ha litt hjelp. Dette skyldes som oftest for mye korrosjonsmaling nede på luftfjæren, som gjør at gaffelen møter motstand. Vi anbefaler ikke å bruke hammer for å slå den på plass, da dette riper opp anti-korrosjons lakken. 
 • Bruk heller et stort skrujern, og utvid spennet på gaffelbeinet (video 2). Eller anvend et meisel (video 3).
 • Metodikken vist i disse videoene, er god å bruke også hvis du du skal demontere et gaffelbein fra gammel luftfjær (som ofte kan gjenbrukes). Vær obs på at skruen til gamle gaffelbein kan sitte veldig. Frysespray kan redusere spenning og løse opp rust. Latmannsarm og tvinge for posisjonering og tilstrekkelig moment reduserer også risikoen for at du ødelegger stjernesporet.
 • Vil du ha utfyllende teksting (engelsk), slår du dette på via innstillingshjul ikonet nederst.

Video 1 Håndkraft

Video 2 Skrujern

Video 3 Meisel

 • Installasjonsprosedyrene for øvrig er omvendt av fjerning, bortsett fra noen få punkter, som er viktig å følge nøye for å unngå lekkasje.

 • Fjern spennhylse/klemring med en flat skrutrekker, og trekk ut monteringsmutter fra lufttrykkledningen. Disse kan kastes, men kan være lurt å beholde dem som reservedeler til du har montert det nye beslaget, og du er sikker på at alt fungerer som det skal. I så fall må du ikke ødelegge den gamle spennhylsen når du fjerner den med skrutrekkeren.

 • Stram for HÅND til det nye beslaget (monteringsmutter, spennhylse og plastplugg) på luftfjæringsmodul. Plastplugg holder beslaget sammen før og under installasjon. Du kan selvsagt bruke fastnøkkel også her, og stram bare til mutter sitter lett.
 • Fjern plastpluggen fra den nye koblingen
 • HUSK! Trekk til mutteren (10mm, moment 2-3 Nm). De færreste har vel en så liten momentnøkkel. Men du skal trekke såpass til at du kjenner at o-ringen komprimeres og mutter sitter godt.
 • Kutt noen mm av lufttrykkledningen hvis der er er riller/slitasje. Anbefales kun å bruke slangekutter på dette, du skal ha et helt rett og fint snitt.
 • Lirk så lufttrykkledningen litt lett innenfor beslaget, så den er klar. Du må dernest bruke litt kraft (selvsagt ikke for mye) og "pushe" den raskt helt inn.
 • Trekk litt i ledningen for å sikre at den sitter godt fast i spennhylsen i mutterbeslaget.
 • Hvis det gir etter (den skal sitte fast), har du gjort noe galt, og prosessen må gjentas.
 • Får du det ikke til, er det alternativer (anbefaler denne metoden på alle Tesla X luftfjærer):
 1. Først, åpne spennhylsen ørlite grann med skrutrekker. Lettest å gjøre når spennhylsen enda står på plastpluggen.

 2. Før så selve mutter inn på slangen.

 3. Tre deretter spennhylsen med den koniske enden først, etter mutter, til den når ca. 2-3mm inn på slangen (eller så langt som den gamle gikk).

 4. Klem spennhylsen svært forsiktig og lett sammen med en tang.

 5. Før mutter inn i koniske enden på spennhylsen, så de sitter godt og tett sammen.

 6. Skru så det hele fast i luftfjæren. Vær obs på at beslaget kan gli litt fra hverandre når du skrur inn. Trekk derfor slangen litt tilbake etter du har festet, så du er sikker på at den koniske enden ligger godt i mutter. Vær varsom, spennhylsen tåler ikke mye.


 • Forsikre deg om at lufttrykkledningen er godt tilkoblet alle klips før du fortsetter.
 • Monter bremseslagefeste, eventuelt hjulbueforing og putt dekkene på plass.
 • Senk bilen. MERK. Det er ikke mye trykk i belgen når den er ny. Vær derfor obs på at du ikke må sette bilen helt ned på gulvet med jekken, men lavt nok til at den har god klarering til normal/standardhøyde. Start så bilen, slå av Service-modus, og vent på at bilen løfter seg fra jekken. Kompressoren vil nå gå en stund, siden du må tilføre en del luft til selve belgen. MERK. Fyll aldri luft på demperne ved å starte bil/ kompressor før hjulene er godt plantet på bakken.
 • Slå som nevnt av servicemodus til luftfjæringssystemet på skjermmenyen.
 • Husk at alle dører, bakluke etc. må være lukket.
 • La kompressoren jobbe for å pumpe luft og justere systemet.
 • Ta en prøvetur og test høydejusteringene, og du er klar.